Hoşgeldiniz | Üye Ol | Üye Girişi

Ürün Bulunmaktadır
    Anasayfa > Kitaplar > Tarih > İnceleme Araştırma  
İslam Birliği ve Mustafa Kemal
Metin Hülagü
Timaş Yayınları
Fiyatı
: 12.00  TL (KDV Dahil)
 
Geçici olarak temin edilememektedir.
1.000 TL Üzeri Kargo Bedava
Tedarik Süresi 3 Gündür.
Süper Hızlı Stokdan Hemen Teslim
Kapıda Ödeme
Telefon Kodu :9789752637597
 
 
Prof. Dr. Metin Hülagü, Panislamizm ve Panturanizm’i ilk defa İngiliz Dışişleri Arşivleri’nde saklanan belgelerin verdiği bilgiler ışığında inceliyor; yazarın Osmanlı Devleti ile Mustafa Kemal’in Milli Mücadele yıllarında uyguladığı politikaların perde arkasını anlattığı kitabı İslam Birliği ve Mustafa Kemal çıktı...
 
Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı öncesinde Müslüman toplumların birliğini tesis etmek üzere oluşturduğ siyasete Panislamizm, İttihad-ı İslam gibi değişik isimler verilmiştir. Konu hakkında yazılan makaleler ve araştırma metinleri, Panislamizm ve Panturanizm’i bir düşünce ve eylem birlikteliği olarak değerlendirmekte ve izlenen bu iki farklı politikanın neden başarısız olduğuna dair yorumlar sunmaktadır.
 
Prof. Dr. Metin Hülagü, Panislamizm ve Panturanizm’i ilk defa İngiliz Dışişleri Arşivleri’nde saklanan belgelerin verdiği bilgiler ışığında inceliyor; Osmanlı Devleti ile Mustafa Kemal’in Milli Mücadele yıllarında uyguladığı politikaların perde arkasını anlatıyor.
 
Mustafa Kemal, Osmanlı Genelkurmayı’nın emriyle İslam Birliği için yola çıktı…
 
İlk defa yayınlanan bu belgelerde, yakın tarihi yeniden yorumlamamıza sebep olacak birçok bilgi yer alıyor. Bunlardan en önemlisi, hilafet projeleri hakkında yazılanlar. Kitaptaki belgeleri incelediğimizde ve Prof. Dr. Hülagü’nün belgeler üzerinde yaptığı zihni egzersizi takip ettiğimizde; Osmanlı Devleti’nin son yıllarında, Arapların bağımsızlığı, hilafetin yeni bir şekle sokulması, Müslüman toplumlar arasında İslam Birleşmiş Milletleri’nin oluşturulması gibi konularda radikal kararlar alındığını görüyoruz. Mustafa Kemal’in, Osmanlı Genelkurmayı’nın emriyle, Şerif Hüseyin’in oğlu Emir Faysal’la yaptığı anlaşma, bu kararlardan sadece bir tanesi. Emir Faysal ve Mustafa Kemal’in imzaladığı bu belgeye göre, Türkler ve Araplar işbirliği yapacak, İngilizler ve Fransızlar Müslüman coğrafyadan kovulacak ve nihayetinde Araplar kendi bağımsız devletlerini kuracaklardır. Osmanlı Halifesi’nin “Müslümanların Emiri” sıfatı devam edecek, bu bağımsız Arap devleti, Osmanlı Halifesi’ne bağlı ve sadık kalacaktır.
 
Kitabın en önemli bölümlerinden biri de, Milli Mücadele yıllarında Mustafa Kemal Paşa’nın İslam coğrafyasında yaptığı gizli faaliyetler… Kuvay-ı Milliye komutanları ile Arap, Hintli, Kürt, Afgan kabile liderleri, aşiret reisleri vs. arasında yaşananlar, Türkiye’de okutulan tarihten çok farklı bir Milli Mücadele Tarihi’nin yazılabileceğini gösteriyor. Sivas Kongresi’ni düzenleyen grubun, aslında İslam Birleşmiş Milletleri’ni oluşturmak üzere gizlice kurulan Muvahhidin Cemiyeti olduğunu tarih meraklıları ilk kez bu kitapta öğreniyor.
 
Kitabın son bölümde yer alan, “Mustafa Kemal’in Silah Arkadaşları” isimli İngiliz istihbarat raporu, tarih meraklıları için ilginç bir “fişleme” örneği. İsmet İnönü’den Rauf Orbay’a, Kazım Karabekir’den Ahmet Ağaoğlu’na kadar bir çok isim hakkında İngiliz istihbaratçılarının hazırladığı bilgiler, bu raporun içinde yer alıyor. Milli Mücadele liderlerinin ruh ve karakter yapıları, hobileri, hedefleri bu İngilizlerin gözünden ilk kez gün ışığına çıkıyor.
 
İslam Birliği ve Mustafa Kemal, tarih meraklılarını ve araştırmacıları tatmin edecek ciddi bir arşiv çalışması ve kaynak eser niteliği taşıyor.
  • Dizi: İnceleme Araştırma
  • Kağıt: İTHAL
  • İlk Baskı Tarihi: Eylül 2008
  • ISBN: 978-975-263-759-7
  • Sayfa Sayısı: 224
  • Barkod: 9789752637597
  • Ebat: 13,5 x 21
  • Baskı Sayısı: 1
962′de Adana Ceyhan′da doğdu. Ortaokulu Ceyhan′da, liseyi İstanbul′da okudu. 1985 yılında Marmara Üniversitesi′nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü′nden Yüksek Lisans derecesini aldı. 1988–1991 tarihleri arasında Manchester University, School of Oriental and African Studies ve İngiliz Arşivi′nde araştırmalar yaptı. 1992′de İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde doktorasını tamamladı. Aynı yıl Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Kürsüsü′nde göreve başladı. 1993′te Yardımcı Doçent, 1999′da Doçent, 2005’te ise Profesör oldu. Halen Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Tarih Bölümü öğretim üyesidir. Çeşitli dergi ve ansiklopedilerde makaleler yayımlayan Metin Hülagü′nün kitapları: 1.      Yaralı Mareşal, Gazi Osman Paşa. Yitik Hazine Yayınları, İstanbul 2006.2.      Osmanlının Son Umudu, Panislamizm 1914–1918. Yitik Hazine Yayınları, İstanbul 2006.3.      Sicill-i Osmanî, Mehmed Süreyya. Türkçeye Aktarım: Yrd. Doç. Dr. Metin HÜLAGÜ, Prof. Ali Aktan, Prof. Abdulkadir Yuvalı, Cilt I, Sebil Yayınevi, İstanbul 1995.4.      Türk-Yunan İlişkileri Çerçevesinde 1897 Türk-Yunan Savaşı. Erciyes Üniversitesi Yayınları, Kayseri 2001.5.      Sultan II. Abdülhamid’in Sürgün Günleri, Pan Yayınları, İstanbul 20076.      Regarding to the British Documents the Hijaz Railway, Eren Yayınları, İstanbul 2004.7.      Geçmişteki İzleriyle Kayseri. Erciyes Üniversitesi Yayınları, Kayseri 2006.  
 
  Benzer Kitaplar
  Osmanlı Sufiliğine Bakışlar
Timaş Yayınları
  Geçmiş Ayrıntıda Saklıdır
Timaş Yayınları
  İslam Birliği ve Mustafa Kemal
Timaş Yayınları
  Bilinmeyen Tarih
Timaş Yayınları
  Modern Türkiye Tarihi: İslam, Milliyetçilik ve Modernlik
Timaş Yayınları
  Türkiye Sosyal Tarihinde İslamın Macerası
Timaş Yayınları
  Avrupa Tarihi: Roma İmparatorluğu'ndan Hitler Almanyası'na
Timaş Yayınları
 
 
Hakkımızda   Garanti
Tüketici Yasası   Kargo ve Teslimat 
Gizlilik Sözleşmesi   Banka Hesap Numaraları  
İade ve İptal Koşulları   İletişim
 
  0505 633 66 90
  optijetoptikokuyucu@gmail.com
  Ödeme Bildirim Formu
 
© 2023 EğitimPazar.Com OPTİJET ARGE 
Online   8   Bugün   404
Toplam   343287   İp   18.218.129.100