Hoşgeldiniz | Üye Ol | Üye Girişi

Ürün Bulunmaktadır
    Anasayfa > Kitaplar > Edebiyat > Anı-Biyografi  
Domaniç Dağlarının Yolcusu
Şükûfe Nihal Başar
Timaş Yayınları
Fiyatı
: 6.00  TL (KDV Dahil)
 
Geçici olarak temin edilememektedir.
1.000 TL Üzeri Kargo Bedava
Tedarik Süresi 3 Gündür.
Süper Hızlı Stokdan Hemen Teslim
Kapıda Ödeme
Telefon Kodu :9789752638266
 
 
Şukufe Nihal çeşitli gazetelerde, çıktığı yurt gezilerine dair izlenimlerini yayımlardı. Bu yazlarda, ülkenin ilerlemesi bakımından aydınlara çok görev düştüğünden, aydınların memleketle barışarak gezmeleri gerektiğinden bahsederdi. Geziler, onun sanatını zenginleştirici bir malzeme teşkil etmenin ötesinde, ideallerini örneklerle seslendirme imkanı da sağlıyordu.

Çıktığı bu yurt gezilerini, bir roman kurgusuyla şekillendirerek “Domaniç Dağlarının Yolcusu” (Bir Yurt Gezisi) adıyla 1949 yılında kitaplaştırıldı. Eser aynı yıl Şakir Sırmalı yönetmenliğinde “ Domaniç Yolcusu” adıyla filme de aktarıldı. 

Yazar büyük bir hayranlık beslediği Milli Mücadele dönemini, destanlaşan bir kişisel hikâye üzerinden anlatıyor. Hikâyeye göre, Kurtuluş Savaşı sırasında İnegöl yakınlarında, Domaniç dağlarından inen bir köylü kadını, düşmana yol göstererek vatana ihanet ettiğini öğrendiği biricik oğlunu silahını çekerek öldürüyor. Yazar, bu etkileyici öyküden ve gözünde devleşen Anadolu kadınından bir iz bulmak üzere, olayın geçtiği yerlere araştırma yapmaya gidiyor. Kitap, yazarın bu gezi sırasındaki duygu ve düşünceleriyle, yaşadığı hadiselerden oluşuyor. Yazar, izini sürdüğü hikâyeye ulaşmak isterken konakladığı duraklarda dikkatini en çok dönemin “kadın” figürü üzerine yoğunlaştırıyor. Öğretmen olmasının da verdiği şevkle, kadınların eğitiminin ve çalışmasının öneminden, yanlış evlilikler ve bunların doğurduğu sonuçlardan bahsederken; çözüm yollarını da hemen yanı başında sunuyor. İlerlemenin köyden başlayacağı fikrini savunan Şukufe Nihal, bu iş için aydınların harekete geçmesi gerektiğine inanıyor. Yazar, idealini öylesine büyük bir coşku ve samimiyetle savunuyor ki, neyin nasıl olması gerektiğinden bahsettiği bölümlerde bile kuruluğa düşerek okuru sıkmıyor. “Domaniç Dağlarının Yolcusu”’nu sıradan bir anı kitabı olmaktan çıkaran en önemli unsur, kadın duyarlığının imbiğinden süzülmesi. İlk satırlardan itibaren coşkulu, titiz, şiirsel ve zarif bir üslup okuru hemen sarmalıyor. Bunda Şukufe Nihal’ın her şeyden önce bir şair olmasının payı çok büyük...
  • Dizi: Anı-Biyografi
  • Kağıt: İTHAL
  • İlk Baskı Tarihi: Eylül 2008
  • ISBN: 978-975-263-826-6
  • Sayfa Sayısı: 94
  • Barkod: 9789752638266
  • Ebat: 13,5 x 21
  • Baskı Sayısı: 5
1896’da İstanbul Yeniköy’de doğdu. Çocukluğu, babası Ahmet Bey’in evde yaptığı edebî toplantılarda geçen Şükûfe Nihal, küçük yaşlardan itibaren şiir yazmaya başladı, devrin içtimai, edebi mevzularına duyarlık kazandı. İlk ve ortaöğrenimini babasının memuriyeti nedeniyle birkaç şehirde tamamlayabildi (Selanik, İstanbul, Beyrut). 1916 yılında İnas Darülfünunu’na yazıldı, 1918 yılında İstanbul Darülfünunu’na geçti, 1919 yılında Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nü bitirerek “Türkiye’nin ilk üniversite mezunu kadını” unvanını aldı. Fakültede okurken evlendiği Mithat Sadullah Sander ile “Mekteb-i Ümit” adında bir okul kurdu. Böylece, eğitimini sürdürürken eğitimciliğe de başlamış oldu. Üniversiteyi bitirdiği yıl, ilk şiir kitabı “Yıldızlar ve Gölgeler” yayımlandı. 1928 yılında “Hazan Rüzgarları”, 1930 yılında ise “Gayya” adlı şiir kitabı yayınlandı. Şükûfe Nihal, belki de kadın sorunlarını ve yaşantısını dile getiren ilk kadın şair ve yazarımızdır. Güçlü romantizmini düşünce gücüyle birleştirerek sık sık toplumsal konularda yazmıştır. Eserlerinde, kadının önemini, toplumsal mevkiini sık sık vurguladı. Şiirlerinin yanı sıra lirik bir anlatım kullandığı öyküler ve romanlar yazdı. 1928 yılında “Tevekkülün Cezası” adlı öykü kitabı ve ilk romanı “Renksiz Istırap” yayımlandı. Bunları, “Çöl Güneşi” (1933), “Yalnız Dönüyorum” (1938), “Domaniç Dağlarının Yolcusu” (1946), “Çölde Sabah Oluyor” (1951) adlı romanları izledi. 1935 yılında ise “Finlandiya” adlı gezi notları yayımlandı. 24 Eylül 1973’te, İstanbul’da vefat etti. 
 
  Benzer Kitaplar
  Hüseyin Siret
Timaş Yayınları
  Bir Ruh Macerası
Timaş Yayınları
  Fatma Aliye
Timaş Yayınları
  Bediüzzaman Üniversitesi
Timaş Yayınları
  Geniş Ufuklara ve Yabancı İklimlere Doğru
Timaş Yayınları
  Teksas'tan Hakikate Yolculuk
Timaş Yayınları
  Toplumun Işıkları
Timaş Yayınları
 
 
Hakkımızda   Garanti
Tüketici Yasası   Kargo ve Teslimat 
Gizlilik Sözleşmesi   Banka Hesap Numaraları  
İade ve İptal Koşulları   İletişim
 
  0505 633 66 90
  optijetoptikokuyucu@gmail.com
  Ödeme Bildirim Formu
 
© 2023 EğitimPazar.Com OPTİJET ARGE 
Online   48   Bugün   536
Toplam   342747   İp   18.220.59.69